Krönika

SUNDAY COLUMN

Om fåniga inredningstexter 

Jag ser en rubrik som får mig att haja till. ”SÅ SKA DU MÅLA SOVRUMMET – ENLIGT DITT STJÄRNTECKEN.” Så dumt. Men ändå klickar jag på den.

Varför? Undrar jag själv, men har inget riktigt bra svar på det annat än att det bara beror på att ämnet är så fånigt att jag måste läsa texten bara därför.

I artikeln kan man läsa att ”tvillingens personlighet är livfull, anpassningsbar och väldigt sällskaplig. Gula nyanser passar därför utmärkt för människor födda i tvillingarnas tecken och deras sociala ådra.”

Jaha. Det var förklaringen till min dragning till kulören senap. Vilken tur att jag inte fallit för någon trend, utan det var alltså mitt stjärntecken som talade. Så klart.

I artikeln hittar jag också en länk till en tidigare text på samma tema; ”Din stjärnbild kan avslöja mycket om din inredningsstil”, står det. Jaha, lika bra att läsa vad jag har för inredningsstil också:

”Den sociala och livfulla tvillingen älskar att underhålla och umgås. För att underlätta umgänget är möblerna därför oftast arrangerade i mysiga sittgrupper. Inredningen går åt det moderna hållet med rena linjer, färger och former.”

Jag blir lite full i skratt, då beskrivningen passar rätt bra in på mig. Men det gör den å andra sidan på de allra flesta, och jag antar att om jag läser om de andra stjärntecknens inredningsstil, kommer även de att passa in på mig.

Men det orkar jag inte. Ja, jag fattar ju själv att jag fångats in av en så kallad clickbait. Som framgår av ordets direktöversättning, klick-bete, är målet med dessa att locka till sig så många ”klickare” som möjligt. Klickrubriker är ett annat ord för detta fenomen.

När det gäller skvaller- och nyhetspress kan jag förstå att man använder detta grepp. Men inom inredning? Jag blir både trött och ledsen över att bli idiotförklarad av texter som dessa. Vi som älskar design och form, vill inspireras och utbildas genom reportage i inredningsmagasinen, även på nätet. Inte läsa fjantiga texter som påminner om upplägget i en ungdomstidning.

Nu tänker ni kanske; att det funkade ju. Uppenbarligen klickade jag ju på rubriken. Ja, denna gång gjorde jag det, men jag menar att artiklar som dessa på inredningsmagasinens webbsidor bidrar till att man istället på sikt riskerar att förlora läsarnas förtroende. De vänjer sig fort med strategin, och lär sig även att värja för den. Och till slut ser läsaren inte skogen för alla träd. Det vore trist.

Ulrika Randel

ad80863d508a2466fbe99de40474aacc

Det känns så logiskt nu att jag älskar Gubis Beetle i senapsgult… Eller inte.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.